Een lekker toetje: SPRINKLINS af en toetje.


Spread the love

Ik ben echt geen moeder die mijn kinderen alle slechte dingen verbied of weigert. Ik ben wel een moeder die let op wat er wordt gegeten en soms, pluis ik een product weer helemaal uit. Dan denk ik…’wat geef ik nu eigenlijk, wat zit er eigenlijk in!?’

Zo zaten we vanavond een toetje te eten en Loïs en Sophie zijn dol op sprinklins af en toetje. Dit is aardbeienyoghurt met met gekleurde chocolade balletjes. Ze eten het niet vaak (wil ik niet) maar vandaag zwichtte ik toch even weer. Toch werd mijn aandacht even getrokken naar de ingrediënten en vandaar deze blog. Een stukje bewustzijn voor mezelf en wellicht voor jou.

Ik ben erg geschrokken van wat er in zit, ben ik me niet echt bewust van. Maar in dit kindertoetje zitten gewoon E nummers die kinderen helemaal niet zouden moeten eten en allergieën kunnen geven.

Ik bedenk met dus voortaan wel. Dit geef ik nooit weer aan de meisjes.

INGREDIËNTEN:

  • Gemodificeerd zetmeel. 

De term gemodificeerd betekent letterlijk “veranderd”. Bij gemodificeerd maïszetmeel wordt de chemische structuur van maïszetmeel veranderd. Dit gebeurt door middel van een bepaald soort zuur toe te voegen, zodat het maïszetmeel zijn werk als verdikkingsmiddel kan doen zonder dat er verhitting nodig is.

  • Geconcentreerd rode bietensap. 

Rode bietensap is een krachtig drankje dat boordevol nitraat zit, wat kan bijdragen aan betere sportprestaties en een lager risico op hartziekten.

  • Natuurlijk aroma. 

Aroma’s worden aan producten toegevoegd om ze lekkerder te laten ruiken of proeven. Aroma’s worden daarom ook wel smaakstoffen genoemd en kunnen een natuurlijke oorsprong hebben of fabrieksmatig geproduceerd zijn.

  • Melkfermenten. 

Melkzuurbacterie.

  • Verdikkingsmiddel (guarpitmeel)

Maakt een product steviger. Guargom klinkt je misschien vreemd in de oren, maar je hebt het waarschijnlijk al in je keukenkastjes staan. Het is een soort polysacharide dat vaak wordt gebruikt als voedseladditief. Guargom heeft de eigenschap om bestanddelen aan elkaar te binden, dus het wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen in te dikken of te helpen bij het stollen. Guargom is veilig voor consumptie in de juiste hoeveelheden, maar het debat over de effecten woedt nog steeds. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat guarpitmeel veel voordelen heeft voor de gezondheid, terwijl anderen zeggen dat het erg gevaarlijk kan zijn als het ongereguleerd in grote hoeveelheden wordt ingenomen

  • Citroenzuur (E330) = ORANJE. 

Plantaardig antioxidant en voedingszuur, of chemisch gewonnen door fermentatie van melasse door de schimmel Aspergillis. RISICO: huidirritaties en aantasting van het gebit. Wordt als onschuldig beschouwd maar in het boekje ‘wat zit er uw eten’.

  • Natriumcitraten ( E331) = GROEN. 

Natriumzouten van citroenzuur.

  • Maltodextrine (E621) = ROOD. 

Synthetische smaakversterker en zoutvervanger, die in duizenden hartige producten wordt verwerkt. Maltodextrine valt onder MONONATRIUMGLUTAMAAT. RISICO: Hoofdpijn, zweten, doof gevoel in het het gezicht of nek, hartkloppingen, misselijkheid. Kan de neuronen in de hersenen aantasten. Glutaminezuur en glutamaten mogen niet gebruikt worden in producten voor kinderen jonger dan 12 weken. Recente onderzoeken van MAYO-CLINIC, EFIC, WHO, JECFA en FDA hebben bevestigd dat glutamaten bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken.

  • Suiker.
  • Cacaoboter. 

Cacaoboter ( Theobroma olie ) is het vet wat van nature voorkomt in de cacaoboon. Zodra deze worden gebrand en vermalen tot een vettige brij spreken we van een cacaomassa.

  • Cacaomassa.

Cacaomassa is een product dat wordt gewonnen uit cacaobonen, het zaad van de cacaoboom. Het is een belangrijke grondstof voor chocolade.

  • Volle melkpoeder.
  • Fructose. 

Fructose is een enkelvoudige koolhydraat (monosaccharide). Het is een type suiker dat onder de verteerbare koolhydraten valt. Ons lichaam kan het dus gebruiken als energiebron (1).

Fructose komt onder andere voor in zoet fruit en zoet smakende groenten. Het wordt ook wel vruchtensuiker of fruitsuiker genoemd.

  • Rijstzetmeel. 
  • Zonnebloemlectihine ( E322) = GROEN. 

Voedingszuur en emulgator, meestal van natuurlijke oorsprong, uit sojaolie of eidooier. RISICO: Recente rapporten maken melding van opvliegers en het ontwikkelen van allergieën bij grotere hoeveelheden.

  • Polyglycerol polyricinoleaat (E476) = ORANJE. 

Synthetisch stabilisator en emulgator. Soms van dierlijke of transgene oorsprong. RISICO: allergieën.

  • Arabisch gom (E414) = ORANJE. 

Is een verdikkingsmiddel, stabilisator en hulpmiddel, uit acaciagom. RISICO = in grote doses diarree, allergieën, winderigheid, huidirritatie en verminderde opname mineralen. Het is NIET TOEGSTAAN IN BABY EN PEUTERVOEDING. Verrassend eigenlijk. Dit zit in een kindertoetje.

  • Carnaubawas (E903) = GROEN. 

Is een kleurstof. E 903 is groen. Het betreft een glansmiddel, coating en basis voor kauwgom, uit de Carnauba palm.

  • Bijenwas (E901) = GROEN. 

Bijenwas is E901(groen). Het is een glansmiddel, coating en basis voor kauwgom. Hulpmiddel voor natuurlijke kleurstoffen die in biologische levensmiddelen worden verwerkt.

  • Curcumine (E100) = GROEN. 

Een kleurstof die komt uit de geelwortel.

  • Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen (E141) = ORANJE. 

Groene natuurlijke kleurstof waarover de analyses elkaar tegenspreken vanwege het hoge kopergehalte. RISICO: Astma, huidirritaties, inhalatieallergieën.

  • Carotenen (E160A) = ORANJE. 

Gele en oranje kleurstoffen. Vaak als onschuldig beschouwd maar het wordt als oranje gekenmerkt omdat je niet weer of het plantaardig is of synthetisch. RISICO: Kan geelkleuring van de huid veroorzaken. In Finland en Amerika zijn studies gedaan waarbij men hoopte dat hoge doses betacaroteen ex-rokers zou beschermen tegen longkanker, omdat dit ook bij muizen werd gezien. Tijdens de studies ontdekte men dat deelnemers die betacaroteen kregen juist vaker longkanker ontwikkelden.

  • Betanine (E162) = GROEN. 

Is een rode kleurstof, uit biet.

  • Algenconcentraat.  

Ik vind deze vaag, kan er voor nu niet echt een antwoord op geven. Staat in het ‘wat zit er in uw eten” niet en als ik google kom ik om schoonmaakmiddelen. Of het moet te maken hebben met spirulina? Ik vind het vreemd iets voor een toetje voor kinderen.

BRON: Wat zit er in uw eten – Corinne Gouget en Will Jansen.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *